czwartek, 26 listopada 2020

Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą

Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą to przepis na pyszne orientalne danie, które możesz przygotować w wersji na ostro lub łagodnie.

 

Składniki (dla 3 osób):

filet z kurczaka - 1 szt.

czerwona papryka - 1 szt.

marchew - 1 szt.

ciecierzyca - 1 mała puszka

czerwona pasta curry - 1 łyżka

mleczko kokosowe - 100 ml

olej do smażenia

sól, pieprz

natka pietruszki 

Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą

1.  Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i posiekać.

2. Mięso umyć, pokroić w niewielkie kawałki, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zalać bulionem i gotować do miękkości.

3.  Do gotującej się zupy dodać pokrojone warzywa i odsączoną ciecierzycę. Gotować ok. 20 minut. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...