Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą to przepis na pyszne orientalne danie, które możesz przygotować w wersji na ostro lub łagodnie.
Składniki (dla 3 osób):
filet z kurczaka - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ciecierzyca - 1 mała puszka
czerwona pasta curry - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 100 ml
olej do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki
1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i posiekać.
2. Mięso umyć, pokroić w niewielkie kawałki, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zalać bulionem i gotować do miękkości.
3. Do gotującej się zupy dodać pokrojone warzywa i odsączoną ciecierzycę. Gotować ok. 20 minut. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz