wtorek, 24 listopada 2020

Indyjskie kotleciki z groszkiem i kukurydzą

Alternatywa dla klasycznych mielonych w nieco egzotycznej wersji.

 

 Składniki (na 3 porcje)

ziemniaki - 1,5 kg

jajko - 1 szt.

pół czerwonej papryki

mała puszka groszku z kukurydzą

mąka ziemniaczana - 2 łyżki

sok z cytryny - 2 łyżki

po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego, kolendry w ziarnach, curry i startego imbiru

czosnek - 2 ząbki

szczypta ostrej papryki

sól, pieprz

olej do smażenia

Indyjskie kotleciki z groszkiem i kukurydzą

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na purre. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

2. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i jajko.

3. Do masy ziemniaczanej dodajemy pokrojoną paprykę oraz odcedzony groszek z kukurydzą. Mieszamy.

4. Z masy formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...