Alternatywa dla klasycznych mielonych w nieco egzotycznej wersji.
Składniki (na 3 porcje)
ziemniaki - 1,5 kg
jajko - 1 szt.
pół czerwonej papryki
mała puszka groszku z kukurydzą
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego, kolendry w ziarnach, curry i startego imbiru
czosnek - 2 ząbki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na purre. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
2. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i jajko.
3. Do masy ziemniaczanej dodajemy pokrojoną paprykę oraz odcedzony groszek z kukurydzą. Mieszamy.
4. Z masy formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz