środa, 25 listopada 2020

Racuchy z brzoskwiniami

Racuchy są świetne na obiad na słodko lub na kolację. Wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.Wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z ulubionym dżemem.

 

  Składniki (dla 3 osób):

 

mleko - 500 ml
jajka - 2 szt.
mąka pszenna - 2,5 szklanki
cukier - 2-3 łyżki
cukier wanilinowy - 1 op.
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
brzoskwinie - 1 puszka
olej do smażenia 
cukier puder do posypania
sól 
Racuchy z brzoskwiniami

1.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy żółtka, mąkę, sodę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie a na końcu ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy.

2. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...