Składniki (na 3 porcje):
ciasto francuskie - 1 op.
mięso mielone - 20 dag
mała cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
olej do smażenia
czarnuszka - do posypania
1. Ciasto francuskie rozmrażamy i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Na środku kółek z ciasta francuskiego nakładamy po jednej porcji farszu mięsnego i sklejamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
4. Pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C aż pierożki się zrumienią.
Moja propozycja: pierożki możemy podać z duszonymi pieczarkami i surówką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz