czwartek, 12 listopada 2020

Pierożki z ciasta francuskiego

Składniki (na 3 porcje):

ciasto francuskie - 1 op.

mięso mielone - 20 dag

mała cebula - 1 szt.

jajko - 1 szt.

sól, pieprz

olej do smażenia

czarnuszka - do posypania

Pierożki z ciasta francuskiego

1. Ciasto francuskie rozmrażamy i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju.

3. Na środku kółek z ciasta francuskiego nakładamy po jednej porcji farszu mięsnego i sklejamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

4. Pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C aż pierożki się zrumienią.

Moja propozycja: pierożki możemy podać z duszonymi pieczarkami i surówką z czerwonej kapusty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...