sobota, 24 lipca 2021

Kotlety z cukinii i fety z sosem czosnkowo-ogórkowym

Kotlety z cukinii wzbogacone dodatkiem fety i świeżej mięty. Możemy podać je z sosem czosnkowo - ogórkowym.

Składniki (dla 3-4 osób):

cukinia - 2 szt.
jajka - 2 szt. 
mąka pszenna - 50 g
ser feta - 40 g
śmietana 18% - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
świeża mięta
pieprz, cukier do smaku
olej do smażenia
 
Sos czosnkowo-ogórkowy 
jogurt typu greckiego - 1 kubeczek
majonez - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
ogórek szklarniowy - 1/2 szt.
przyprawa do tzatziki
koperek
Kotlety z cukinii i fety z sosem czosnkowo-ogórkowym

1. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyty, pokrojony w kostkę ogórek. Doprawiamy przyprawą do tzatziki. Posypujemy koperkiem.

2. Cukinie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 15 min i osączamy nadmiar wody.

3. Do cukinii wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, pokrojoną miętę, pieprz i cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

4. Z masy formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo-ogórkowym.

1 komentarz:

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...