Zapiekane ziemniaki z serem popularne na wiejskich obszarach Francji. Idealne na chłodniejsze dni.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plasterki.
2. Masło ucieramy z solą, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Mieszamy z ziemniakami.
3. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki, zalewany rosołem, posypujemy startym żółtym serem i ewentualnie wiórkami masła.
4. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Gdy potrawa zacznie się gotować, temperaturę zmniejszamy do 180 st. C.
5. Gdy wierzch potrawy się zarumieni, przykrywamy naczynie i zapiekamy ok. 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz