środa, 31 sierpnia 2022

Sałatka ziemniaczana z salami

Sałatka ziemniaczana to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni niemieckiej. Dziś proponuję klasyczny przepis, wzbogacony pokrojonym w paski salami.

Składniki (dla 4-5 osób):

ziemniaki - 0,5 kg
salami - 15 dag
czerwona cebula - 1 szt. 
ogórki kiszone - 2 szt.
koperek - 1 pęczek
musztarda dijon - 1 łyżka
oliwa - 4 łyżki
ocet winny - 1 łyżka
sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z salami

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.

2. Koperek opłukujemy, drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.

3. Salami kroimy w paski, wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy, podsmażamy. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Łączymy wszystkie warzywa z pokrojonym salami.

4. Przygotowujemy sos: w occie rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę oraz pieprz. Dodajemy 3 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...