Sałatka ziemniaczana to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni niemieckiej. Dziś proponuję klasyczny przepis, wzbogacony pokrojonym w paski salami.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
2. Koperek opłukujemy, drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
3. Salami kroimy w paski, wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy, podsmażamy. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Łączymy wszystkie warzywa z pokrojonym salami.
4. Przygotowujemy sos: w occie rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę oraz pieprz. Dodajemy 3 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz