środa, 31 sierpnia 2022

Wątróbka z marchewką

Pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad.

Składniki (dla 3-4 osób):

wątróbki drobiowe - 500 g
cebula - 2 szt. 
jabłka - 2 szt.
marchewka - 3 szt.
mąka - 1 łyżka
mleko - 1 szklanka
majeranek
sól, pieprz 
olej do smażenia

1. Wątróbki oczyszczamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę. Osączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy mąką.

2. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w piórka

3. Na rozgrzanym oleju i smażymy wątróbkę ok. 3 min. z każdej strony. Aby wątróbka nie "strzelała" podczas smażenia, wcześniej warto ją nakłuć widelcem.

4. W osobnym naczyniu lub na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy marchewką i jabłka. Dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Łączymy z wątróbką. Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...