Pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Wątróbki oczyszczamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę. Osączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy mąką.
2. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w piórka
3. Na rozgrzanym oleju i smażymy wątróbkę ok. 3 min. z każdej strony. Aby wątróbka nie "strzelała" podczas smażenia, wcześniej warto ją nakłuć widelcem.
4. W osobnym naczyniu lub na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy marchewką i jabłka. Dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Łączymy z wątróbką. Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz