Do wykonania tego ciasta bez pieczenia możemy wykorzystać domowe przetwory. Jest pyszne i rozpływa się w ustach.
Składniki (dla 6-7 osób):
1. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Herbatki kruszymy, łączymy z masłem, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy formę o wymiarach 20 x 20 cm. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
3. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę krystaliczną.
4. Masę śmietanową wykładamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Wiśnie odcedzamy i odkładamy. Do syropu lub kompotu dolewamy wody, aby powstało 400 ml płynu. Dodajemy łyżkę cukru. Kompot podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę wiśniową. Studzimy i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wylewamy na warstwę śmietanową.
6. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz