środa, 31 sierpnia 2022

Wiśniowiec

Do wykonania tego ciasta bez pieczenia możemy wykorzystać domowe przetwory. Jest pyszne i rozpływa się w ustach.

Składniki (dla 6-7 osób):

śmietanka 30% - 350 ml
cukier puder - 1 łyżka
galaretka krystaliczna - 1 op. 
galaretka wiśniowa - 1 op.
wiśnie w syropie lub kompocie - 1 słoik
cukier - 1 łyżka
herbatniki kakaowe - 1 op.
masło - 2 łyżki

1. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Herbatki kruszymy, łączymy z masłem, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy formę o wymiarach 20 x 20 cm. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

3. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę krystaliczną.

4. Masę śmietanową wykładamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Wiśnie odcedzamy i odkładamy. Do syropu lub kompotu dolewamy wody, aby powstało 400 ml płynu. Dodajemy łyżkę cukru. Kompot podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę wiśniową. Studzimy i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wylewamy na warstwę śmietanową.

6. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...