wtorek, 29 marca 2022

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala to propozycja przygotowania dania o niesamowitym i niepowtarzalnym indyjskim charakterze. Potrawa jest powszechnie znana na Wyspach Brytyjskich Podstawą jest tutaj zamarynowane w sosie jogurtowym mięso kurczaka, a dopełnieniem aromatyczny sos. Oryginalnie podaje się go z chlebkiem naan.

Składniki (dla 3-4 osób): 

filet z kurczaka - 1/2 kg
jogurt naturalny - 100 ml 
sok z cytryny - 1 łyżeczka
oliwa do smażenia
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
pomidory krojone - 1 puszka
czerwona papryka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
sól, pieprz
kurkuma - 1/2 łyżeczki
papryka ostra i słodka - po 1/2 łyżeczki
kolendra - 1 łyżka
kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
ryż jaśminowy - 2 woreczki

Kurczak Tikka Masala

1. Mięso myjemy i kroimy w paski. Mieszamy z jogurtem i przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, doprawiamy. Dodajemy mięso i chwilę razem smażymy. Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i mleczko kokosowe oraz pomidory.  Gotujemy ok. 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

3.  Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podajemy z przygotowanym kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...