Kurczak Tikka Masala to propozycja przygotowania dania o
niesamowitym i niepowtarzalnym indyjskim charakterze. Potrawa jest powszechnie znana na Wyspach Brytyjskich Podstawą jest tutaj
zamarynowane w sosie jogurtowym mięso kurczaka, a
dopełnieniem aromatyczny sos. Oryginalnie podaje się go z chlebkiem naan.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso myjemy i kroimy w paski. Mieszamy z jogurtem i przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, doprawiamy. Dodajemy mięso i chwilę razem smażymy. Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i mleczko kokosowe oraz pomidory. Gotujemy ok. 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
3. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podajemy z przygotowanym kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz