środa, 30 marca 2022

Szyszkowy deser

 Słodki deser z kakao z ryżem preparowanym nie tylko na specjalne okazje.

Składniki (5-6 osób):

ryż preparowany - 1 szklanka
pokruszone herbatniki kakaowe - 1 szklanka
gorzka czekolada - 100 g
mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
masło - 4 łyżki
Krem: 
mleko - 500 ml
budyń waniliowy bez cukru - 1 op.
 mąka pszenna - 1 łyżka
masło - 150 g
cukier puder - 2 łyżki
szczypta soli
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
kakao - 1/2 łyżeczki
Ponadto: 
galaretka o smaku pomarańczowym - 1 op.
cukrowa posypka 
bułka tarta do posypania formy
Szyszkowy deser

1. Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 

2. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Napełniamy otwory silikonowych foremek do lodu i wstawiamy do lodówki do stężenia (jeśli nie mamy foremek, możemy wlać galaretkę do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia i pokroić w kostkę).

3. W dużej misce połączyć ryż preparowany z pokruszonymi herbatnikami.

4. Połamaną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy na jednolitą masę, którą dodajemy do herbatników i ryżu. Dokładnie mieszamy.

5. Jeszcze ciepłą masę wkładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Studzimy i chłodzimy w lodówce.

6. Przygotowujemy dwa rodzaje kremu: budyniowy proszek oraz mąkę łączymy z 1/2 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę budyniową oraz szczyptę soli. Gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

7. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na puszysty krem. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kawę i kakao, miksujemy.

8. Białym i kakaowym kremem napełniamy dwie szpryce i dekorujemy schłodzony deser. Na wierzch wykładamy kawałki galaretki i posypujemy cukrową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...