Pomysł na proste danie z parówkami i brukselką.
Składniki (dla 3-4 osób):
brukselka - 1/2 kg (lub 2 op. mrożonej)
parówki - 1/2 kg
czosnek - 3 ząbki
cebula - 1 szt.
masło - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
mleko - 1/2 szklanki
wywar z brukselki - 1 szklanka
sok z cytryny
mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
ugotowany makaron
1. Brukselkę włożyć do gorącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości.
2. Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę rozprowadzamy mlekiem, dodajemy wywar z brukselki. Zagotowujemy, mieszając.
3. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy pokrojony czosnek, cebulę i parówki, smażymy kilka chwil. Posypujemy przyprawami.
4. Gdy parówki się zrumienią, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, doprawić w razie potrzeby, chwilę gotować. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz