wtorek, 29 marca 2022

Sałatka z ryżem i pieczarkami

 Efektowna i smaczna ozdoba nie tylko świątecznego stołu.

Składniki:

ryż - 2 woreczki
jajka ugotowane na twardo - 4 szt. 
marynowane pieczarki - 1 mały słoiczek
majonez - 1 mały słoiczek
wędlina - 100 g
kukurydza - 1 mała puszka
zielone oliwki - kilka sztuk
sól, pieprz
natka pietruszki
Sałatka z ryżem i pieczarkami

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Natkę pietruszkę oczyszczamy i drobno siekamy (kilka gałązek odkładamy do dekoracji).

2. Pieczarki kroimy w plasterki, wędlinę kroimy w drobną kostkę.

3. Na dno salaterki nakładamy wędlinę, smarujemy majonezem i posypujemy natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Następnie nakładamy ryż, kukurydzę i marynowane pieczarki, każdą warstwę smarując majonezem i posypując natką pietruszki oraz solą i pieprzem.

4. Jajka ścieramy na tarce i posypujemy wierzch sałatki. Dekorujemy pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...