wtorek, 29 marca 2022

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe to smaczny deser, który można przygotować samodzielnie. Jeśli dodamy do ciasta szklankę coli, będzie jeszcze smaczniejsze! Przede wszystkim poprawi się jego struktura: będzie wilgotne i puszyste. Cola podbije także smak wypieku. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki (dla 6-7 osób):

mąka tortowa - 280 g
soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki 
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło - 250 g
napój typu cola - 1 szklanka
cukier - 1,5 szklanki
kakao - 70 g
jajka - 2 szt.
śmietana 18% - 140 ml
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
bułka tarta do posypania formy
Polewa:
śmietana 30% - 80 ml
gorzka czekolada - 80 g 
Ciasto czekoladowe z colą

1. Formę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 

2. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku łączymy masło, colę, cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy z ognia i przesiewamy doń kakao. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

3. Jajka miksujemy ze śmietaną i dodajemy do wystudzonej masy kakaowej. Łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na niskich obrotach do ich połączenia. 

4. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C. Pieczemy ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

5. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki, dodajemy do śmietany i podgrzewamy do rozpuszczenia, mieszając. Polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

1 komentarz:

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...