wtorek, 29 marca 2022

Klopsy z kapustą pekińską

Smaczna wariacja na na temat tradycyjnych kotletów mielonych i gołąbków. Tym razem z kapustą pekińską w środku. W sam raz na obiad. 

Składniki (dla 3-4 osób):

mała kapusta pekińska - 1 szt.
mięso mielone - 60 dag 
jajka - 2 szt.
kasza manna - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
sól, pieprz
olej do smażenia 
Sos:
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
śmietana 30% - 1/2 szklanki
sól, pieprz
Klopsy z kapustą pekińską

1. Przygotowujemy sos: podane składniki łączymy z 3 szklankami wody, podgrzewamy aż zgęstnieje.

2. Klopsy: kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy mięso, jajka, kaszę mannę oraz kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju.

3. Klopsy przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 30 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...