wtorek, 20 sierpnia 2024

Pampuszki

 Pampuszki czyli smażone wytrawne pączki po rosyjsku z tartych ziemniaków.

Składniki (dla 5-6 osób):

ziemniaki surowe - 3 szt. 
ziemniaki ugotowane - 4 szt.
mąka - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa do dań z ziemniaków - 1 op.
olej do głębokiego smażenia
Farsz:
twaróg - 25 dag
posiekany szczypiorek - 1 łyżka
sól, pieprz
Pampuszki

1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Twaróg mieszamy z solą i szczypiorkiem.

2. Z ciasta formujemy niewielkie placki, nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy kulki. Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...