Pampuszki czyli smażone wytrawne pączki po rosyjsku z tartych ziemniaków.
Składniki (dla 5-6 osób):
ziemniaki surowe - 3 szt.
ziemniaki ugotowane - 4 szt.
mąka - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa do dań z ziemniaków - 1 op.
olej do głębokiego smażenia
Farsz:
twaróg - 25 dag
posiekany szczypiorek - 1 łyżka
sól, pieprz
1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Twaróg mieszamy z solą i szczypiorkiem.
2. Z ciasta formujemy niewielkie placki, nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy kulki. Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz