wtorek, 20 sierpnia 2024

Zupa pomidorowa z kapustą i mielonym

Ryż najlepiej ugotować osobno, zwłaszcza jeśli mamy zamiar podać ją także następnego dnia. Zamiast ryżu możemy użyć kaszy jęczmiennej lub drobnego makaronu.

Składniki (dla 4-5 osób):

biała kapusta - 1/2 główki
mięso mielone - 500 g
mrożona włoszczyzna paski - 300 g
cebula - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
sól, pieprz
mielona słodka papryka
mąka - 1-2 łyżeczki
liście laurowe - 2 szt.
olej do smażenia
ugotowany ryż
Zupa pomidorowa z kapustą i mielonym

1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. 

2. Mięso podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na tłuszczu po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy.

3. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Do garnka wkładamy włoszczyznę i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat i chwilę podgrzewamy.

4. Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zupy, dodajemy do garnka, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...