Szybki i efektowny deser bez pieczenia w sam raz na letnie dni. Zamiast kawowych ciasteczek do dekoracji możemy użyć sezonowych owoców.
Składniki (na 8-10 porcji):
1. Kakaowe herbatniki kruszymy ręcznie lub za pomocą blendera i umieszczamy w misce. Wystudzoną kawę dodajemy do masy ciasteczkowej i dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy masę ciasteczkową. Wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Do miski przekładamy serek śmietankowy, dodajemy cukier puder i śmietankę. Miksujemy tak długo, aż masa stanie się puszysta. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do niej niewielką ilość masy serowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą sernikową. Dokładnie mieszamy.
4. 1/4 masy przekładamy do drugiego naczynia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
5. Na schłodzony spód wykładamy śmietankową i kakaową masę, tworząc mozaikę. Wygładzamy wierzch i wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdabiamy kawowymi ciasteczkami lub owocami według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz