wtorek, 20 sierpnia 2024

Marmurkowe ciasto bez pieczenia

Szybki i efektowny deser bez pieczenia w sam raz na letnie dni. Zamiast kawowych ciasteczek do dekoracji  możemy użyć sezonowych owoców.

Składniki (na 8-10 porcji):

herbatniki kakaowe - 200 g 
kawa - 150 ml
śmietana 30% - 100 ml
serek śmietankowy - 500 g
kakao - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
żelatyna - 30 g
kawowe mini ciasteczka do dekoracji
Marmurkowe ciasto bez pieczenia

1. Kakaowe herbatniki kruszymy ręcznie lub za pomocą blendera i umieszczamy w misce. Wystudzoną kawę dodajemy do masy ciasteczkowej i dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy masę ciasteczkową. Wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

3. Do miski przekładamy serek śmietankowy, dodajemy cukier puder i śmietankę. Miksujemy tak długo, aż masa stanie się puszysta. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do niej niewielką ilość masy serowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą sernikową. Dokładnie mieszamy.

4. 1/4 masy przekładamy do drugiego naczynia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

5. Na schłodzony spód wykładamy śmietankową i kakaową masę, tworząc mozaikę. Wygładzamy wierzch i wkładamy do lodówki do stężenia. Przed  podaniem ozdabiamy kawowymi ciasteczkami lub owocami według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...