To jeden z prostszych przepisów na letni deser - kruche ciasto z kremem i dużą ilością owoców.
Składniki (na 8-10 porcji):
Kruche ciasto:
1. 250 mleka wlewamy do rondelka. W pozostałym 50 ml mleka rozpuszczamy budyń. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wlewamy rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszamy, nie dopuszczając do powstania grudek. Podgrzewamy tak długo aż budyń zgęstnieje. Naczynie zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia (nie wkładamy do lodówki).
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i szczyptę soli. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Do połączenia składników można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta, jednak bez problemu można zrobić to ręcznie. Już po chwili zagniatania powinno uzyskać plastyczną fakturę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
3. Formę do tarty (u mnie ceramiczna) razem z rantem smarujemy niewielką ilością masła. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na plastry i wylepiamy dno i boki formy. Wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.
4. Formę stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.
5. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem. Dodajemy przestudzony budyń. Przez chwilę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
6. Krem waniliowy nakładamy na przestudzony spód. Dekorujemy owocami i listkami mięty według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz