wtorek, 20 sierpnia 2024

Tarta z truskawkami

 To jeden z prostszych przepisów na letni deser - kruche ciasto z kremem i dużą ilością owoców.

Składniki (na 8-10 porcji):

Kruche ciasto:

mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 1/2 kostki 
żółtko - 1 szt.
cukier puder - 3 łyżki
szczypta soli
 
Krem waniliowy:
serek mascarpone - 200 g
budyń waniliowy bez cukru - 1 op. 
cukier - 4 łyżki
mleko - 300 ml
 
Dekoracja:
truskawki, jeżyny, liski mięty
 
Tarta z truskawkami

1. 250 mleka wlewamy do rondelka. W pozostałym 50 ml mleka rozpuszczamy budyń. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wlewamy rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszamy, nie dopuszczając do powstania grudek. Podgrzewamy tak długo aż budyń zgęstnieje. Naczynie zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia (nie wkładamy do lodówki).

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i szczyptę soli. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Do połączenia składników można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta, jednak bez problemu można zrobić to ręcznie. Już po chwili zagniatania powinno uzyskać plastyczną fakturę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 

3. Formę do tarty (u mnie ceramiczna) razem z rantem smarujemy niewielką ilością masła. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na plastry i wylepiamy dno i boki formy. Wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.

4. Formę stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

5. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem. Dodajemy przestudzony budyń. Przez chwilę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.

6. Krem waniliowy nakładamy na przestudzony spód. Dekorujemy owocami i listkami mięty według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...