Delikatne drobiowe pulpeciki gotowane na parze. Charakteru nada im sos z dodatkiem suszonych leśnych grzybów (w sezonie świeżych). Danie dobrze smakuje z kaszą lub ugotowanymi ziemniakami.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Marchewkę obieramy, gotujemy i studzimy. Kroimy w kostkę. Szczypiorek z dymką myjemy i drobno siekamy.
2. Mięso wkładamy do miski, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, marchewkę oraz szczypiorek z dymką. Dodajemy przyprawy. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy na parze ok. 30 minut.
3. Przygotowujemy sos: grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju, dodając mąkę.
4. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Zagotowujemy. Dodajemy starte ogórki i musztardę. Dodajemy solą i pieprzem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
5. Pulpety drobiowe podajemy z sosem i ugotowaną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz