wtorek, 20 sierpnia 2024

Drobiowe pulpety z sosem myśliwskim

Delikatne drobiowe pulpeciki gotowane na parze. Charakteru nada im sos z dodatkiem suszonych leśnych grzybów (w sezonie świeżych). Danie dobrze smakuje z kaszą lub ugotowanymi ziemniakami. 

Składniki (dla 3-4 osób):

mielone mięso drobiowe - 400 g
szczypiorek z dymką - 1 pęczek 
marchew - 1 szt.
mleko - 80 ml
przyprawa do drobiu
jajko - 1 szt.
kajzerka - 1 szt.
sól, pieprz
Sos myśliwski: 
bulion drobiowy - 1 szklanka
ogórki kiszone - 1 szt.
cebula - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
kilka grzybów suszonych
olej do smażenia
mąka pszenna - 1 łyżka
sól, pieprz
Drobiowe pulpety z sosem myśliwskim

1. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Marchewkę obieramy, gotujemy i studzimy. Kroimy w kostkę. Szczypiorek z dymką myjemy i drobno siekamy.

2. Mięso wkładamy do miski, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, marchewkę oraz szczypiorek z dymką. Dodajemy przyprawy. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy na parze ok. 30 minut.

3. Przygotowujemy sos: grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju, dodając mąkę. 

4. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Zagotowujemy. Dodajemy starte ogórki i musztardę. Dodajemy solą i pieprzem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

5. Pulpety drobiowe podajemy z sosem i ugotowaną kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...