wtorek, 20 sierpnia 2024

Sałatka strączkowa z kiełkami

Warzywa strączkowe posiadają wiele właściwości zdrowotnych, stanowią źródło białka, węglowodanów i błonnika oraz witamin z grupy B, przeciwutleniaczy i fitoestrogenów. Warto jeść je przez cały rok.

Składniki (dla 5-6 osób):

fasolka szparagowa zielona - 20 dag
fasolka szparagowa zielona - 20 dag 
świeży zielony groszek - 20 dag
sałata - 1 główka
pomidorki cherry - 10 szt.
ulubione kiełki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
 
Sałatka strączkowa z kiełkami

1. Fasolkę szparagową zieloną i żółtą oczyszczamy, usuwamy końcówki i zalewamy  osoloną wodą w osobnych naczyniach. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy na kawałki. Groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Liście sałaty umieszczamy w misce, dodajemy fasolkę oraz groszek i pokrojone na połówki pomidorki. 

3. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Łączymy z sałatką, posypujemy kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...