wtorek, 20 sierpnia 2024

Zrazy mielone z ogórkiem kiszonym

Zrazy mielone sprawdzają się jako element obiadu lub jako przekąska na zimno. Możemy je podawać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Składniki (dla 3-4 osób):

wołowe mięso mielone - 50 dag
ogórki kiszone - 2 szt.
musztarda - 2 łyżki
kilka kropel octu jabłkowego
olej - 5 łyżek
kajzerka - 1 szt.
pół szklanki mleka
jajko - 1 szt.
olej do smażenia
bułka tarta
sól pieprz
Dodatkowo: ugotowana kasza pęczak, ulubiona surówka
Zrazy mielone z ogórkiem kiszonym

1. Do mielonej wołowiny dodajemy 5 łyżek oleju, 2 łyżki musztardy, kilka kropel octu jabłkowego, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

2. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy. Ogórki kiszone ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa razem z odciśniętą kajzerką i jajkiem. Dokładnie wyrabiamy.

3. Z masy formujemy niewielkie podłużne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 

4. Podajemy na zimno lub na ciepło z ugotowaną kaszą i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...