wtorek, 20 sierpnia 2024

Grillowany filet w mięcie

 Doskonale smakuje z sosem jogurtowym lub czosnkowym.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z piersi kurczaka - 500 g
świeża mięta - 1 pęczek 
zioła prowansalskie - 1 op.
sól, pieprz
olej roślinny (opcjonalnie)

Grillowany filet w mięcie

1. Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

2. Listki mięty myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.

3. Plastry kurczaka obtaczamy w ziołach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Mięso grillujemy po 2-3 minuty z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub na lekko posmarowanej olejem patelni grillowej. Podajemy na gorąco lub zimno z frytkami, surówką i sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...