wtorek, 20 sierpnia 2024

Kotlety mielone z pieczarkami

Tradycyjny dodatek do obiadu z  duszonymi pieczarkami. Dobrze się sprawdza na ciepło lub na zimno.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
cebula - 1 szt. 
pieczarki - 250 g
jajko - 2 szt. 
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia + 2 łyżki
przyprawa do mięsa mielonego - 1 op.
Kotlety mielone z pieczarkami

1. Jedno jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce.

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Dodajemy do cebuli i dusimy, aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Do mięsa mielonego dodajemy pieczarki, starte jajko ugotowane na twardo, surowe jajko i przyprawę do mięsa mielonego oraz 2 łyżki bułki tartej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z jarzynami ugotowanymi na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...