wtorek, 20 sierpnia 2024

Sernik cytrynowy bez pieczenia

 Sernik cytrynowy bez pieczenia oraz bez dodatku cukru jest doskonałym deserem na upalne dni.

Składniki (na 8-10 porcji):

Spód: 

pierniczki w czekoladzie - 1 op.
masło - 1/2 kostki 
płatki migdałowe
 
Pianka:
mielony ser do serników - 1 pojemnik
galaretka cytrynowa - 2 op.
cytryny - 2 szt.  

Dekoracja
galaretka cytrynowa - 1 op.
listki mięty
Sernik cytrynowy bez pieczenia

1. Pierniczki kruszymy, miksujemy z migdałami. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy do pierników, mieszamy. Nakładamy na dno formy. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

2. Ser miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, studzimy. Cytryny sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Stopniowo dodajemy do sera, nie przerywając mieszania, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.

 
Sernik cytrynowy bez pieczenia
3. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy. Odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na schłodzony sernik. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...