wtorek, 20 sierpnia 2024

Przekąski francuskie z parówką

Kolejna wersja przekąsek z parówkami w cieście francuskim. Sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Jako dodatek możemy podać ulubiony sos.

Składniki (na 8-10 porcji):

ciasto francuskie - 1 opakowanie
jajko - 1 szt.
parówki - 3 szt. 
 
Przekąski francuskie z parówką

1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy tak, aby krótszy bok był równy długości parówek. 

2. Z parówek zdejmujemy osłonki. Jedną parówkę umieszczamy przy krawędzi ciasta, zawijamy tak, aby przykryć parówkę. Układamy drugą parówkę za pierwszą, czynność powtarzamy. Na górze układamy trzecią parówkę, aby w przekroju parówki układały się jak na zdjęciu. Kontynuujemy zawijanie, aż powstanie wałek (zawijamy dosyć ciasno, aby parówki się nie przemieszczały). 

3. Wałek z ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i kroimy w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 15 minut, aż przekąski się zrumienią. Podajemy na liściach sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...