Kolejna wersja przekąsek z parówkami w cieście francuskim. Sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Jako dodatek możemy podać ulubiony sos.
Składniki (na 8-10 porcji):
1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy tak, aby krótszy bok był równy długości parówek.
2. Z parówek zdejmujemy osłonki. Jedną parówkę umieszczamy przy krawędzi ciasta, zawijamy tak, aby przykryć parówkę. Układamy drugą parówkę za pierwszą, czynność powtarzamy. Na górze układamy trzecią parówkę, aby w przekroju parówki układały się jak na zdjęciu. Kontynuujemy zawijanie, aż powstanie wałek (zawijamy dosyć ciasno, aby parówki się nie przemieszczały).
3. Wałek z ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i kroimy w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 15 minut, aż przekąski się zrumienią. Podajemy na liściach sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz