Potrawę można podać jako danie główne (u mnie z kaszą gryczaną) lub kolacyjne ze świeżą bagietką w towarzystwie kieliszka czerwonego wina.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w plasterki a obraną marchewkę w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chorizo i podsmażamy aż kiełbasa puści swój paprykowy kolor. Podlewamy winem aż alkohol odparuje.
3. Dodajemy kurczaka, pomidory, marchewkę i bulion oraz tymianek. Gotujemy ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy czerwoną fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną lub świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz