wtorek, 20 sierpnia 2024

Potrawka z kurczakiem i chorizo

Potrawę można podać jako danie główne (u mnie z kaszą gryczaną) lub kolacyjne ze świeżą bagietką w towarzystwie kieliszka czerwonego wina.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 1 szt. 
chorizo - 200 g 
fasola czerwona - 1/2 puszki
cebula - 1 szt. 
czosnek - 2 ząbki
marchew - 1 szt.
pomidory krojone - 1 puszka
bulion drobiowy - 1/2 l
wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
suszony tymianek - 1 łyżka
sól, pieprz
ostra mielona papryka
posiekany szczypiorek 
olej do smażenia
Potrawka z kurczakiem i chorizo

1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w plasterki a obraną marchewkę w drobną kostkę.

2. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chorizo i podsmażamy aż kiełbasa puści swój paprykowy kolor. Podlewamy winem aż alkohol odparuje. 

3. Dodajemy kurczaka, pomidory, marchewkę i bulion oraz tymianek. Gotujemy ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy czerwoną fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną lub świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...