Przepis na domowe lody o smaku sezamowym z miodem, bez użycia maszynki do lodów. Do ich przygotowania użyłam zwykłego miksera.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Schłodzone mleko skondensowane przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem przez kilka minut.
2. W drugim naczyniu ubijamy kremówkę, stopniowo dodając cukier (whipping cream potrzebuje mniej czasu niż tradycyjna śmietana). Dodajemy tahini, miód i prażony sezam. Dokładnie mieszamy.
3. Masę śmietanową dodajemy do ubitego mleka, dokładnie mieszamy i wkładamy do plastikowego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki i zamrażamy przez 12 godzin. W międzyczasie co 2-3 godziny masę należy przemieszać łyżką lub mikserem. Przed podaniem ozdabiamy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz