wtorek, 20 sierpnia 2024

Lody sezamowe bez maszynki

Przepis na domowe lody o smaku sezamowym z miodem, bez użycia maszynki do lodów. Do ich przygotowania użyłam zwykłego miksera.

Składniki (dla 3-4 osób):

 skondensowane niesłodzone mleko - 1 puszka
śmietana 30% (whipping cream) - 300 ml
pasta tahini z białego sezamu - 130 g
cukier puder - 8 łyżek
miód - 3 łyżki
biały sezam uprażony na suchej patelni - 1 łyżka
owoce i/lub waflowe rurki do dekoracji
Lody sezamowe bez maszynki

1. Schłodzone mleko skondensowane przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem przez kilka minut. 

2. W drugim naczyniu ubijamy kremówkę, stopniowo dodając cukier (whipping cream potrzebuje mniej czasu niż tradycyjna śmietana). Dodajemy tahini, miód i prażony sezam. Dokładnie mieszamy.

3. Masę śmietanową dodajemy do ubitego mleka, dokładnie mieszamy i wkładamy do plastikowego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki i zamrażamy przez 12 godzin. W międzyczasie co 2-3 godziny masę należy przemieszać łyżką lub mikserem. Przed podaniem ozdabiamy według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...