Klasyka w nieco innym wydaniu.
Składniki (dla 3 osób):
plastry schabu - 3 szt.
musztarda rosyjska - 1 łyżka
bułka tarta do obtoczenia
jajko - 2 szt.
ugotowane ziemniaki - 5 szt.
mąka ziemniaczana
sos pieczeniowy ciemny - 1 op.
olej do smażenia
Dodatkowo: pomidorki cherry, korniszony
1. Kotlety myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Smarujemy musztardą, oprószamy solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety panierujemy w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
3. Kluski: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i kilka łyżek mąki ziemniaczanej (ciasto nie może być zbyt twarde). Z masy formujemy niewielkie podłużne kluski.
4. Wkładamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy do mięsa z sosem pieczeniowym i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz