wtorek, 20 sierpnia 2024

Schabowe z sosem i kluskami

 Klasyka w nieco innym wydaniu.

Składniki (dla 3 osób):

plastry schabu - 3 szt.
musztarda rosyjska  - 1 łyżka
bułka tarta do obtoczenia
jajko - 2 szt.
ugotowane ziemniaki - 5 szt.
mąka ziemniaczana 
sos pieczeniowy ciemny - 1 op.
olej do smażenia
Dodatkowo: pomidorki cherry, korniszony 
Schabowe z sosem i kluskami

1. Kotlety myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Smarujemy musztardą, oprószamy solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety panierujemy w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

3. Kluski: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i kilka łyżek mąki ziemniaczanej (ciasto nie może być zbyt twarde). Z masy formujemy niewielkie podłużne kluski. 

4. Wkładamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy do mięsa z sosem pieczeniowym i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...