wtorek, 20 sierpnia 2024

Zielony makaron z sosem mięsnym

 Zielony makaron z sosem mięsnym to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego spaghetti.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso wieprzowe - 500 g 
przyprawa do gulaszu - 1 op. 
ziele angielskie - 2 ziarna
liść laurowy - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
bulion mięsny - 1 szklanka
sól, pieprz
makaron linguini z matchą - 1 op.
listki bazylii
pomidorki cherry - kilka sztuk
tłuszcz do smażenia
Zielony makaron z sosem mięsnym

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz przyprawę do gulaszu. Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości.

2. Mąkę rozprowadzamy 1/3 szklanki wody. Dodajemy do sosu. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podajemy z sosem mięsnym posypany listkami bazylii i połówkami pomidorków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...