wtorek, 20 sierpnia 2024

Draniki - białoruskie placki ziemniaczane

Draniki to białoruska nazwa placków przygotowywanych z tartych ziemniaków. Potrawa popularna jest w wielu krajach Europy Wschodniej, zwłaszcza w Ukrainie (pod nazwą deruny). Tym co je odróżnia od tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych jest brak dodatku mąki.

Składniki (dla 6-7 osób):

ziemniaki - 1 kg
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt. 
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Draniki - białoruskie placki ziemniaczane

1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce . Dodajemy sól, pieprz i rozkłócone jajko. Dokładnie wyrabiamy.

2. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje masy, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...