wtorek, 20 sierpnia 2024

Draniki - białoruskie placki ziemniaczane

Draniki to białoruska nazwa placków przygotowywanych z tartych ziemniaków. Potrawa popularna jest w wielu krajach Europy Wschodniej, zwłaszcza w Ukrainie (pod nazwą deruny). Tym co je odróżnia od tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych jest brak dodatku mąki.

Składniki (dla 6-7 osób):

ziemniaki - 1 kg
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt. 
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Draniki - białoruskie placki ziemniaczane

1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce . Dodajemy sól, pieprz i rozkłócone jajko. Dokładnie wyrabiamy.

2. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje masy, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...