wtorek, 20 sierpnia 2024

Zupa "Chłopskie Jadło"

Pyszna i rozgrzewająca zupa chłopska to propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest sycąca i łatwa do przygotowania.

Składniki (dla 5-6 osób):

ziemniaki - 3 szt.
cebula - 1 szt. 
czerwona papryka - 1 szt.
biała kapusta - 40 dag
kiełbasa śląska lub zwyczajna - 20 dag
bulion mięsny - 1 litr
pieczarki - 20 dag
przecier pomidorowy - 2 łyżki
olej do smażenia
sól, pieprz
mielona słodka papryka
suszona bazylia
Zupa "Chłopskie Jadło"

1. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Chwilę podgrzewamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i chwilę dusimy.

2. Kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy.

3. Przygotowane składniki wkładamy do bulionu. Gotujemy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...