wtorek, 20 sierpnia 2024

Zupa z kapustą pekińską i pieczarkami

 Prosta i smaczna zupa z kapustą pekińską i dużą ilością warzyw.

Składniki (dla 5-6 osób):

filet z kurczaka - 400 g
kapusta pekińska - 1/2 szt.
włoszczyzna bez kapusty - 1 pęczek
pieczarki - 400 g
bulion warzywny - 1/5 litra
sól, pieprz
sos sojowy
imbir mielony
Zupa z kapustą pekińską i pieczarkami

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy niewielką ilością imbiru.  Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podgrzewamy przez kilka minut.

2. Włoszczyznę myjemy i kroimy w paski. Kapustę szatkujemy. Mięso z pieczarkami przekładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę oraz kapustę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. 

1 komentarz:

  1. 1/5 litra to 200 ml. Czy to nie za mało, nawet na kogoś tak nikczemnej postura jak ja?

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...