Prosta i smaczna zupa z kapustą pekińską i dużą ilością warzyw.
Składniki (dla 5-6 osób):
filet z kurczaka - 400 g
kapusta pekińska - 1/2 szt.
włoszczyzna bez kapusty - 1 pęczek
pieczarki - 400 g
bulion warzywny - 1/5 litra
sól, pieprz
sos sojowy
imbir mielony
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy niewielką ilością imbiru. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podgrzewamy przez kilka minut.
2. Włoszczyznę myjemy i kroimy w paski. Kapustę szatkujemy. Mięso z pieczarkami przekładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę oraz kapustę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
1/5 litra to 200 ml. Czy to nie za mało, nawet na kogoś tak nikczemnej postura jak ja?
OdpowiedzUsuń