wtorek, 20 sierpnia 2024

Szparagi po flamandzku

Szparagi można podawać na wiele sposobów. Moja propozycja należy do najszybszych i najłatwiejszych do przygotowania.

Składniki (na 4-5 porcji):

zielone szparagi - 500g
jajka - 3 szt.
sól - 2 łyżeczki
sól morska do smaku
masło - 2 łyżki
Szparagi po flamandzku

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i rozdrabniamy.

2. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałą część.

3. W wysokim wąskim naczyniu zagotowujemy wodę. Wody powinno być tyle, aby zakrywała 3/4 szparagów, a główki wystawały ponad powierzchnię. Solimy. Wkładamy szparagi i gotujemy ok. 5-6 minut. Przed końcem gotowania, sprawdzamy widelcem twardość łodygi (powinna być miękka, lecz nie rozgotowana).

4. Ugotowane szparagi układamy na półmisku, polewamy roztopionym masłem, posypujemy solą morską i rozdrobnionym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...