Danie smaczne i niezbyt skomplikowane. Dodatek sosu grzybowego podkreśla smak drobiowych filetów. W przepisie użyłam mrożonych borowików, lecz w sezonie polecam świeże grzyby. Kaczkę możemy podać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
Składniki (dla 4 osób):
filety z kaczki - 4 szt.
mrożone borowiki - 500 g
szalotki - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
mąka - 1-2 łyżki
zioła prowansalskie - 1 łyżka
rozmaryn - 2-3 gałązki
sól, pieprz
1. Grzyby rozmrażamy, osączamy, większe kroimy na połówki. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2. Filety płuczemy, osuszamy, posypujemy mąką. Układamy na zimnej patelni - skórą do dołu. Smażymy ok. 7 minut aż skórka się zrumieni. Odwracamy i smażymy ok. 2 minut.
3. Mięso przekładamy do garnka. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy czosnek, szalotki, grzyby i rozmaryn. Podlewamy winem i ok. 1 szklanki letniej wody. Dusimy pod przykryciem 45-50 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz