Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych borówek.
Składniki (na 10 porcji):
1. Brzoskwinie dzielimy na cząstki. Posypujemy imbirem, skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Masło łączymy z wiórkami kokosowymi, 4 łyżkami mąki i 1/3 szklanki cukru. Zagniatamy kruszonkę.
3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i solą do białości. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i jogurt. Na koniec wsypujemy mąkę. Białka ucieramy na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie lecz dokładnie mieszamy z ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz