poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych borówek.

Składniki (na 10 porcji):

mąka pszenna tortowa - 2 szklanki + 4 łyżki
cukier - 3/4 szklanki 
brzoskwinie - 8 połówek
borówki - 15 dag
masło - 1/3 kostki
jogurt brzoskwiniowy - 15 dag
olej roślinny - 2/3 szklanki
jajka - 4 szt.
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
tłuszcz oraz bułka tarta do formy
mielony imbir - 1 łyżeczka
sok z 1/2 cytryny
Ciasto jogurtowe z kruszonką

1. Brzoskwinie dzielimy na cząstki. Posypujemy imbirem, skrapiamy sokiem z cytryny. 

2. Masło łączymy z wiórkami kokosowymi, 4 łyżkami mąki i 1/3 szklanki cukru. Zagniatamy kruszonkę.

3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i solą do białości. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i jogurt. Na koniec wsypujemy mąkę. Białka ucieramy na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie lecz dokładnie mieszamy z ciastem.

Ciasto jogurtowe z kruszonką
4. Ciasto przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy brzoskwinie i borówki. Posypujemy kokosową kruszonką. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...