poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Zapiekane pulpety

Szybki obiad dla zabieganych. Do wykonania w kilka chwil z zaledwie kilku składników.

Składniki (dla 3-4 osób):

ziemniaki - 400 g
mięso mielone - 500 g
pieczarki - 150 g 
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 3 łyżki
czosnek - 2 ząbki
słodka papryka - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
masło - 40 g 
sos pomidorowy - 40 g
starty żółty ser - 3 łyżki
oregano
sól, pieprz
olej do smażenia
koperek
Zapiekane pulpety

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15. minut. Studzimy i rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy.

3. Formę natłuszczamy olejem, dno wykładamy masą ziemniaczaną

4. Do sosu pomidorowego dodajemy łyżeczkę oregano i łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na masę ziemniaczaną.

5. Cebulę obieramy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Dodajemy do cebuli i podgrzewamy do odparowania. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. 

6. Do mięsa dodajemy paprykę, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę z pieczarkami oraz bułkę tartą. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i układamy w formie na ziemniakach posmarowanych sosem pomidorowym.

7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekamy przez 30 minut. Posypujemy tartym serem i koperkiem. Zapiekamy dalsze 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...