poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Kotlety mielone z pomidorami i serkiem

 To sposób na urozmaicenie klasycznego obiadowego dania.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 1/2 kg
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt. 
czosnek - 2 ząbki
suszone pomidory - 10 szt.
śmietankowy serek topiony - 100g
bułka tarta - 2 łyżki (+ do panierowania)
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo: ugotowane ziemniaki, warzywa gotowane na parze
Kotlety mielone z pomidorami i serkiem

1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę, bułkę tartą i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

2. Serek topiony dzielimy na niewielkie kawałki. Z masy mięsnej formujemy placki. Na środku kładziemy po 1 suszonym pomidorze i kawałku serka. Oblepiamy mięsem, formując kotlety.

3. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...