poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Tiramisu bez alkoholu

Bezalkoholowa wersja tradycyjnego włoskiego deseru, podana nietypowo - bo w pucharkach.

Składniki (dla 5-6 osób):

żółtka - 3 szt. 
cukier - 3 łyżki 
serek mascarpone - 30 dag
śmietana 30% - 100 ml
wystudzona kawa - 125 ml
esencja amaretto - kilka kropel
biszkopty - 12 szt.
kakao do oprószenia
 
Tiramisu bez alkoholu

1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości (ok. 10 minut). Dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do żółtek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

2. Połowę biszkoptów łamiemy na niewielkie kawałki. Kawę łączymy z esencją amaretto, nasączamy biszkopty. Układamy na dnie pucharków. Przykrywamy porcją kremu, następnie układamy kolejną połamanych biszkoptów nasączonych pozostałą kawą. Oprószamy kakao.

3. Pucharki wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Podajemy mocno schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...