poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Łosoś pieczony w migdałach

Łosoś pieczony w migdałach to pomysł na lekkie i pyszne danie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - nie może się nie udać. Dzięki marynacie z soku z cytryny ma wyrazisty smak.

Składniki (dla 3-4 osób):

łosoś - 250 g
sok z 1/2 cytryny 
rozmaryn - 1 łyżeczka
szałwia - 1 łyżeczka
sól, pieprz
oliwa
płatki migdałów - 2-3 łyżki
koperek
Dodatkowo: ugotowane ziemniaki, pomidorki koktajlowe
 
Łosoś pieczony w migdałach

1. Łososia układamy na blasze posmarowanej oliwą. Nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy ziołami i płatkami migdałów. Polewamy olejem. Odstawiamy na 20 minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Wstawiamy blachę z rybą i pieczemy przez ok. 20 minut. Podajemy z ziemniakami, pomidorami. Posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...