Wieprzowina po tajsku to pomysł na szybkie danie pełne aromatycznych przypraw, delikatnego mięsa i chrupiących warzyw.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z miodem, olejem i sosem sojowym. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marynatą nacieramy mięso. Przykrywamy i chłodzimy przez 24 godziny.
2. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Paprykę i kapustę kroimy w paski, cebulę w piórka. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy. Wkładamy paprykę i kapustę. Dusimy ok. 8 minut.
3. Do potrawy dodajemy sosy worcester i ostrygowy. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Posypujemy zieleniną i sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz