niedziela, 31 marca 2024

Wieprzowina po tajsku

Wieprzowina po tajsku to pomysł na szybkie danie pełne aromatycznych przypraw, delikatnego mięsa i chrupiących warzyw.

Składniki (dla 3-4 osób):

łopatka lub szynka wieprzowa - 50 dag
czerwona papryka - 1 szt. 
kapusta pekińska - 1/2 szt.
sos worcester - 1,5 łyżki
sos ostrygowy - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
oliwa do smażenia
sezam - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki lub kolendra
ugotowany ryż
Marynata:
miód - 1 łyżka
czosnek - 3 ząbki 
olej - 3 łyżki
jasny sos sojowy - 3 łyżki
Wieprzowina po tajsku

1. Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z miodem, olejem i sosem sojowym. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marynatą nacieramy mięso. Przykrywamy i chłodzimy przez 24 godziny.

2. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Paprykę i kapustę kroimy w paski, cebulę w piórka. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy. Wkładamy paprykę i kapustę. Dusimy ok. 8 minut.

3. Do potrawy dodajemy sosy worcester i ostrygowy. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Posypujemy zieleniną i sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...