Prosty pomysł na danie obiadowe lub kolacyjne... i na czyszczenie lodówki. Do jego przygotowania możemy wykorzystać produkty pozostałe z przygotowywania innych potraw.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Studzimy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. 3 jajka kroimy w plastry, pozostałe 3 dzielimy na pół.
2. Cebulę razem z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. W naczyniu żaroodpornym lub foremce układamy warstwami: plastry ugotowanych ziemniaków, kiełbasę z cebulą, plastry jajek. Posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekamy przez 30 minut.
4. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Układamy połówki jajek i plasterki ugotowanej marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz