niedziela, 31 marca 2024

Zapiekanka z jajkami i kiełbasą

Prosty pomysł na danie obiadowe lub kolacyjne... i na czyszczenie lodówki. Do jego przygotowania możemy wykorzystać produkty pozostałe z przygotowywania innych potraw.

 Składniki (dla 4-5 osób):

ziemniaki - 5 szt.
cebula - 1 szt.
ugotowana marchewka - kawałek
kiełbasa - 300 g
tarty żółty ser - 3 łyżki
jajka ugotowane na twardo - 6 szt.
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
kilka gałązek koperku
olej do smażenia
Zapiekanka z jajkami i kiełbasą

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Studzimy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. 3 jajka kroimy w plastry, pozostałe 3 dzielimy na pół.

2. Cebulę razem z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. W naczyniu żaroodpornym lub foremce układamy warstwami: plastry ugotowanych ziemniaków, kiełbasę z cebulą, plastry jajek. Posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekamy przez 30 minut.

4. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Układamy połówki jajek i plasterki ugotowanej marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...