niedziela, 31 marca 2024

Jajka faszerowane pieczarkami

Ozdobione zieleniną jajka faszerowane pieczarkami i czerwoną papryką to szybka do wykonania przekąska nie tylko na wielkanocne śniadanie.

Składniki (na 12 szt.):

jajka ugotowane na twardo - 6 szt.
pieczarki - 250 g 
szalotka - 1 szt.
czerwona papryka - 1/2 szt.
majonez - 3 łyżki
musztarda miodowa - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
zielenina do dekoracji (natka pietruszki, koperek)
Jajka faszerowane pieczarkami

1. Ugotowane jajka obieramy, dzielimy na pół i wyjmujemy żółtka. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy razem z papryką. Szalotkę obieramy i siekamy.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy szalotkę. Następnie dodajemy paprykę i pieczarki. Podgrzewamy tak długo, aż płyn odparuje a warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

3. Do warzyw dodajemy pokruszone żółtka. Całość łączymy z majonezem i musztardą. Dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy połówki jajek. Posypujemy zieleniną.

1 komentarz:

  1. Pysznie, również na święta przygotowałam jajka faszerowane pieczarkami, Pani prezentują się smakowicie i na pewno takie są, bardzo smaczna przekąska.

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...