Ciekawa alternatywa dla swojskiego piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (na 8-10 porcji):
mocna, świeżo zaparzona herbata - 1 szklanka
mąka pszenna - 2 szklanki
klarowane masło - 3 łyżki
jajka - 2 szt.
cukier - 1 szklanka
ulubione konfitury - 3 łyżki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon, wanilia, imbir
garść suszonych owoców
cukier puder do posypania
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy mąkę i resztę składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200-220 st. C. Ciasto wkładamy do nasmarowanej masłem formy. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz