wtorek, 20 sierpnia 2024

Ciasto gruzińskie

 Ciekawa alternatywa dla swojskiego piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (na 8-10 porcji):

mocna, świeżo zaparzona herbata - 1 szklanka
mąka pszenna - 2 szklanki 
klarowane masło - 3 łyżki
jajka - 2 szt.
cukier - 1 szklanka
ulubione konfitury - 3 łyżki 
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon, wanilia, imbir
garść suszonych owoców
cukier puder do posypania
Ciasto gruzińskie

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dokładnie mieszamy.

2. Dodajemy mąkę i resztę składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200-220 st. C. Ciasto wkładamy do nasmarowanej masłem formy. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...