wtorek, 20 sierpnia 2024

Kapuśniak z kaszą gryczaną i pieczarkami

Zamiast pieczarek możemy dodać garść suszonych grzybów. Wystarczy je wcześniej namoczyć, pokroić i ugotować.

Składniki (dla 4-5 osób):

kiszona kapusta - 30 dag
kasza gryczana - 10 dag 
małe pieczarki - 20 dag
cebula - 1 szt.
ziemniaki - 3 szt.
por - kawałek 4-5 cm
bulion grzybowy - 1,5 l
lubczyk - 1 łyżeczka
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy - 2 szt.
sól, pieprz
mielona ostra papryka
olej do smażenia
Kapuśniak z kaszą gryczaną i pieczarkami

1. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

3. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, pora w cienkie plasterki. Szklimy na oleju. Dodajemy kapustę, chwilę smażymy, mieszając.

4. Bulion zagotowujemy. Dodajemy cebulę z kapustą, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy do zupy pieczarki oraz kaszę, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...