Zamiast pieczarek możemy dodać garść suszonych grzybów. Wystarczy je wcześniej namoczyć, pokroić i ugotować.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, pora w cienkie plasterki. Szklimy na oleju. Dodajemy kapustę, chwilę smażymy, mieszając.
4. Bulion zagotowujemy. Dodajemy cebulę z kapustą, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy do zupy pieczarki oraz kaszę, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz