Kruche ciasteczka maślane w kształcie serduszek wypełnione kolorową galaretką. Oczywiście można je ozdabiać dowolnie, według uznania. Do ich wykonania potrzebujemy dwóch foremek w kształcie serduszek o różnej wielkości.
Składniki:
1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko. Miksujemy do połączenia składników. Do maślanej masy przesiewamy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy serduszka za pomocą większej foremki. W połowie z nich wycinamy mniejsze serduszka.
4. Wycięte serduszka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 min. do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
5. Brzegi ciastek smarujemy lukrem i sklejamy "pełne" serduszka z tymi z otworem. Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Wierzch każdego ciastka smarujemy lukrem. Połowę posypujemy wiórkami kokosowymi, resztę - cukrową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz