środa, 30 marca 2022

Kruche serduszka z galaretką

Kruche ciasteczka maślane w kształcie serduszek wypełnione kolorową galaretką. Oczywiście można je ozdabiać dowolnie, według uznania. Do ich wykonania potrzebujemy dwóch foremek w kształcie serduszek o różnej wielkości.

Składniki:

miękkie masło - 185 g
cukier - 200 g
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki 
mąka tortowa - 350 g
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
galaretka truskawkowa - 1/2 op.
galaretka borówkowa - 1/2 op.
lukier
cukrowa posypka
wiórki kokosowe
Kruche serduszka z galaretką

1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko. Miksujemy do połączenia składników. Do maślanej masy przesiewamy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy serduszka za pomocą większej foremki. W połowie z nich wycinamy mniejsze serduszka.

4. Wycięte serduszka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 min. do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

5. Brzegi ciastek smarujemy lukrem i sklejamy "pełne" serduszka z tymi z otworem. Odstawiamy do zastygnięcia.

6. Wierzch każdego ciastka smarujemy lukrem. Połowę posypujemy wiórkami kokosowymi, resztę - cukrową posypką.

7. Do otworów ciastek z wiórkami wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową, do otworów ciastek z posypką - galaretkę borówkową. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.

Kruche serduszka z galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...