Tradycyjne, znane z dzieciństwa, kotlety jajeczne urozmaicone dodatkiem papryki.
Składniki (dla 4-5 osób):
jajka ugotowane na twardo - 10 szt.
jajka surowe - 2 szt.
papryka czerwona - 1/2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
bułka tarta - 5 łyżek
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól, pieprz
1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do miski.
2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Razem z surowymi jajkami dodajemy do ugotowanych jajek. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz