piątek, 29 lipca 2022

Barszcz ukraiński z kapustą

Niezbyt skomplikowana, pożywna i bardzo smaczna zupa. Wypróbuj tradycyjną recepturę naszych sąsiadów.

Składniki (dla 3-4 osób):

buraki - 2 szt.
kapusta włoska - 1/4 główki
cebula - 1 szt. 
czosnek - 2 ząbki
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler naciowy - 1 łodyga
ziemniaki - 5 szt.
bulion - 1 litr
 pomidory krojone - 1 puszka
biała fasola - 1 puszka
wołowina z gotowania rosołu - 20 dag
cytryna - 1/4 szt.
śmietana 18% - 4 łyżki
natka pietruszki
olej do smażenia
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 3 ziarna
sól, pieprz
Barszcz ukraiński z kapustą

1. Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Seler naciowy myjemy i kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Bulion podgrzewamy.

2. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy starte warzywa i kapustę. Mieszając, smażymy ok. 1 minutę. Dodajemy ziemniaki i buraki. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 30 minut (do miękkości warzyw).

3. Do zupy dodajemy pomidory oraz fasolę z zalewą. Wkładamy pokrojone mięso. Gotujemy ok. 5 minut. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Zupę podajemy z łyżką śmietany, posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...