Pyszna mięsno-owocowa sałatka w sam raz na lato.
Składniki (dla 5-6 osób):
szynka konserwowa - 20 dag
ananas - 1 puszka
pędy bambusa - 1 puszka
papryka czerwona - 1/2 szt.
majonez - 5 łyżek
śmietana 18% - 5 łyżek
musztarda - 1 łyżeczka
siekane orzechy nerkowca - 1 łyżka
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
natka pietruszki
sól, pieprz
1. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Szynkę i osączonego ananasa także kroimy w kostkę. Dwa jajka ugotowane na twardo drobno siekamy. Składniki wkładamy do miski. Dodajemy osączone pędy bambusa.
2. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i cząstkami jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz