piątek, 29 lipca 2022

Ciasto Up-Site-Down z mandarynkami

Ciasto z mandarynkami pieczone "do góry nogami" to łatwy, efektowny i szybki deser. Może być przyjemną dla oka ozdobą stołu.

Składniki (dla 6-7 osób):

mandarynki - 3 szt.
mąka tortowa "Polskie Młyny" - 2,5 szklanki 
 jajka - 4 szt.
cukier - 1 szklanka
kefir - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
olej - 1 szklanka
sól - szczypta
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki 
 cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
Ciasto Up-Site-Down z mandarynkami

1. Mandarynki obieramy ze skórki. Przekrawamy w poprzek na pół.

2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy niewielką ilością cukru. Na dnie foremki wykładamy mandarynki przecięciem do dołu.

3. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kefir, mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

4. Ciastem zalewamy mandarynki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 45 min. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wykonujemy próbę suchego patyczka. Studzimy na kratce, zdejmujemy obręcz i odwracamy ciasto mandarynkami do góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...